ER DU OG DIN TEENAGER AFKLARET OM ALKOHOL?

Ved du, hvor du står, når dit barn begynder at vise interesse for alkohol? 

I denne test vil du blive præsenteret for en række udsagn, som du skal tage stilling til - og som forhåbentlig vil sætte nogle tanker i gang om, hvilke aftaler I kan lave.

Når du har svaret på testens 6 spørgsmål, kan du se, hvad andre forældre med et barn med samme alder og køn har svaret, så du får en idé om, hvor du ligger holdningsmæssigt.

FORÆLDRE HAR BETYDNING

Mange unge starter tidligt med at drikke alkohol i Danmark. Faktisk har 8 ud af 10 elever i 9. klasse haft deres alkoholdebut, og Danmark er desværre stadig det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde.

Der er gode grunde til at prøve at påvirke sit barn til at udskyde alkoholdebuten. For unge, der starter med at drikke i en tidlig alder, og som drikker meget i teenageårene, har en øget risiko for at drikke mere end andre senere i livet.

Hvis unge skal udskyde deres alkoholdebut og drikke mindre, spiller vi som forældre en afgørende rolle. Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker de nemlig mindre. Derfor er det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad din alkoholdning er og taler med dit barn om det – også inden alkoholdebuten. Her på siden kan du blive klædt på til snakken om alkohol med din teenager.

GODE RÅD TIL SAMTALEN OM ALKOHOL

Tag stilling

Inden du tager snakken om alkohol med din teenager, er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad du vil have ud af samtalen. Giv dig god tid og overvej hvor og hvornår, det vil fungere bedst at tage snakken. Husk at din holdning tæller – så hvad er den?

Tal sammen

Når du taler med din teenager om alkohol, er det en god ide at være nysgerrig og stille åbne spørgsmål. Giv plads til at dit barn kan tænke over spørgsmålene, og dialogen kan fortsætte på et senere tidspunkt. Jo tydeligere du er i dine holdninger og forventninger – jo lettere er det for dit barn at navigere i.

Lav aftaler

Unge, som har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, der ikke har aftaler. Lav aftaler om alkohol, som I begge mener er realistiske. Det er en gode ide at følge op, tale om, hvad der fungerer og være åben for forhandling.

HAR DU EN KLAR ALKOHOLDNING? TEST DIG SELV HER

Den virtuelle teenager

Ved du, hvad du mener om alkohol? Har du klare svar parat, når dit barn stiller spørgsmål? Udsæt dig selv for den virtuelle teenager og væk tankerne med stresstesten.

Hvad ved du om unge og alkohol?

Hvorfor er alkohol særlig skadeligt for unge? Hvor gammel skal man være for at købe øl, vin og alkoholsodavand? Øger alkohol risikoen for brystkræft? Test din viden om unge og alkohol.

MATERIALE TIL FORÆLDREMØDER

Over halvdelen af 14-årige danskere har prøvet at drikke alkohol. Det er derfor en god idé at tale om alkohol på forældremøder allerede fra 7. klasse. Vi anbefaler også, at man laver aftaler om alkohol på klasseniveau, som klassens forældre bakker op om. 

DIT BARN – DIN ALKOHOLDNING er et inspirationsmateriale til forældremøder i 7.-9. klasse. Materialet informerer om, hvordan man som forælder har indflydelse på sit barns alkoholvaner og giver inspiration til at tage stilling, tale med sit barn om alkohol og lave aftaler enten individuelt eller på klasseniveau.

FILM OM UNGE OG ALKOHOL

Se denne korte film og bliv klogere på unge og alkohol

VÆRD AT VIDE

  • Risikoen for ulykker, vold og fortrudt sex stiger med promillen
  • Alkohol øger risikoen for mere end 200 tilstande og sygdomme - herunder kræft
  • Over halvdelen af danske unge har prøvet at drikke alkohol inden de fylder 15 år
  • 40 % af 15-16-årige har været fulde mindst én gang i løbet af den sidste måned
  • Knap halvdelen af 15-25-årige mener, at danske unges alkoholforbrug er for højt
  • 75 % af unge, der bor hjemme og har aftaler om alkohol med deres forældre overholder for det meste eller altid aftalerne